Rezgésszigetelés az iparban

Aufstellung auf schwingungsisoliertem Fundamentblock (22x BiAir 4-ED/HE Luftfedern, Gewicht ca. 120 t)

A Faebi 300-HD gumi-légrugós rezgés-szigetelővel és egy kiegészítő acél-lemezzel jelentősen lecsökkent a gép környezetében a közvetlen rezgés.

Hogyan lehet egy megmunkáló központ zavaró rezgéseit megszüntetni? A KATHREIN-Werke számára a Bilz Vibration Technology koncepciója adta meg választ. A hatékony rezgésszigetelést gumi-légrugók és egy acéllemez segítségével oldották meg.

A KATHREIN-Werke a kommunikációs technológia területén működő nemzet-közi vállalkozás. A rosenheimi gyártó-üzemében található az az öttengelyes DMG DMU 50evo típusú marógép, melynek rezgésszigetelt telepítését kellett megoldani. A gépet a gyártó már alapból állítható magasságú géplábakkal szerelte fel. Ezek alsó része gumi-bevonattal rendelkezett, ami arra szolgált, hogy javítsa a tapadást a műhely padlója és a géplábak között, ez azonban szinte semmilyen rezgésszigetelést nem biztosított.

A KATHREIN-nél telepített gép egy több- szintes betonépületben volt elhelyezve, alápincézett földszinttel, melynek pincefödémje külön alá lett támasztva. A gép teljes súlya 5020 kg, és négy ponton volt alátámasztva. A géplábakon a terhelés a munkadarabbal és szerszá-mokkal együtt 6000 kg volt. A maximális fordulatszám 18.000 perc¯¹.

Verzahnungsmesszentrum auf schwingungsisoliertem Fundamentblock (Foto: Klingelnberg GmbH)

Faebi 300-HD

A nem megfelelő rezgésszigetelés követ-keztében a géplábakon rezgéshidak keletkeztek, amin keresztül a gép rezgése testhang formájában továbbítódott az épület szerkezetébe.

Különösen 16.000 és 18.000 perc¯¹ közötti fordulaton lehetett az épület felsőbb szintjein a jelentős és zavaró rezgéseket érzékelni.

A helyszíni rezgésanalízissel, illetve a mérések alapján a megfelelő rezgés-szigetelési koncepció kidolgozásával a Bilz Vibration Technology lett megbízva. A mérési eredmények azt mutatták, hogy a DMG-maró / megmunkáló központ és a többi aktívan működő gép által keltette rezgés az épület emeleti mennyezetét rezgésbe hozza.

Ahhoz, hogy az adott körülmények között megfelelő forrásszigetelést lehessen a nagyon dinamikus DMG-maró / megmunkáló központ részére biztosítani, a Bilz a FAEBI 300 HD típusú gumi-légrugós rezgésszigetelőket és egy mechanikus-pneumatikus szintszabá-lyozó egységet (LCV szelep) ajánlott.
A gumi-légrugók sajátfrekvenciája ter-heléstől függően 4 és 6,5 Hz között van. A leírt alkalmazásban a mintegy 20 Hz körüli zavaró-frekvencia egy 3,4 körüli elhangolási viszonyszámot eredményez.

A rezgésszigetelés minden olyan területen fontos, ahol precíziós munka folyik, vagy ahol embe-reket, gépeket és a környezetet kell a nemkívánatos rezgésektől megvédeni.

Ez 85 %-os rezgésszigetelési haté-konyságnak felel meg. A gép dinami-kája, külső mérete és a gépágy gyenge merevsége miatt a légrugók beszereléséhez szükség volt egy kiegészítő, szögbe hajlított acél-lemezre is. Az acéllemez kialakítását és legyártását ugyancsak a Bilz AG biztosította.
A rezgéscsillapító rendszer leszállítása, összeszerelése és sikeres üzembe helyezés után a rezgések a gép közvetlen környezetében jelentősen lecsökkentek.

2 Responses to Az optimális rezgéscsillapítás
 1. Tisztelt Roll-N Kft.!
  Lehetséges-e hogy a marógépeink belső rezgését, ami a kevés vastagságú aljzat betonozásból ered, csökkentsük. Sajnos ha nagyobb teljesítményű marást, vagy nagy sebességű forgácsolást végzünk, a gép berezonál, s ennek eredményeként a felület hullámos, recézett lesz.

  Köszönettel:
  Márton Gyula

  • Tisztelt Márton Gyula!

   Köszönjük érdeklődését, kérdését megkaptuk.
   A megadott elérhetőségen hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

   Üdvözlettel:
   Bilz Team


[top]

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.